لوگو1
شعار
پرچم ایران

بُلُوم جلبکی و ایجاد لایه‌ی حرارتی در منابع آبی چاه‌نیمه‌ها و تاثیر آن در بروز بو و طعم نامطبوع آب

زمان مطالعه

6 دقیقه

نویسنده

روابط عمومی

تاریخ انتشار

1403/08/28


تولید - محصول

بُلُوم جلبکی و ایجاد لایه‌ی حرارتی در منابع آبی چاه‌نیمه‌ها و تاثیر آن در بروز بو و طعم نامطبوع آب


یادداشتی به قلم دکتر غلامحسین لکزائیان‌پور ؛

بُلُوم جلبکی و ایجاد لایه‌ی حرارتی در منابع آبی چاه‌نیمه‌ها و تاثیر آن در بروز بو و طعم نامطبوع آب

هر سال با گرم شدن هوا، مردم در منطقه‌ی سیستان از وجود بو و طعم نامطبوع آب شرب اظهار نارضایتی می‌کنند، علت بو و طعم کپک آب، بروز پدیده بُلُوم جلبکی و ایجاد لایه‌ حرارتی در آب چاه نیمه‌ها است.

 به گزارش روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، این پدیده اولین بار در سال ۱۳۹۵ در منابع آبی چاه نیمه ها اتفاق افتاد و از آن سال به بعد، هر سال در فصول گرم سال اتفاق می افتد. در سالهای گذشته این پدیده از اوایل یا اواسط خرداد ماه شروع می‌شد، ولی در سال جاری پدیده بلوم جلبکی با دو ماه تأخیر، از اواخر مردادماه شروع شده‌است. با آغاز پائیز و سرد شدن هوا و کاهش رشد جلبکها ،این بوی نامطبوع نیز از بین می رود.

بلوم جلبکی و ایجاد لایه‌ حرارتی جزء ذات چاه نیمه‌ها است و هر سال در ماه‌های گرم سال اتفاق می افتاد. این پدیده هیچگونه مشکل بهداشتی برای آب ایجاد نمی‌کند و فقط گوارایی آب را از بین می برد. معمولا برای کاهش بو و طعم نامطبوع آب شرب در شرایط بلوم جلبکی، در تصفیه‌خانه‌های آب، به آب خام ورودی، کربن اکتیو تزریق می‌کنند.

کربن اکتیو(کربن فعال) با جذب بوی نامطبوع آب، تا حدودی مشکل را برطرف می‌نماید. استفاده از ازون زنی بجای تزریق گاز کلر برای گندزدایی در تصفیه‌خانه‌های آب، یکی دیگر از روشهای کاهش بو و طعم نامطبوع آب است که درحال حاضر این اقدامات در تصفیه‌خانه‌های آب منطقه سیستان انجام می‌گیرد، ولی بو و طعم نامطبوع آب کاملاً برطرف نمی‌شود.

 در سال ۱۳۹۵ که اولین بار پدیده ایجاد لایه ی حرارتی و رشد جلبکی در چاه نیمه شماره یک اتفاق افتاد، آزمایشات مختلفی بر روی آب این منابع آبی توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی، محیط زیست و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور صورت گرفت و مشخص شد که این پدیده فقط باعث بو و طعم کپک در آب گردیده و استفاده از آب چاه نیمه‌ها هیچگونه مشکل بهداشتی برای مردم ایجاد نمی‌کند.

 لازم به ذکر است، تنها راه نجات چاه نیمه‌ها از این پدیده، لایروبی کامل این مخازن ذخیره آبی از رسوبات ته‌نشین شده و یا سیرکوله کردن و به جریان انداختن آب چاه نیمه‌ها می‌باشد، تا آب از حالت سکون و ایستایی خارج شده و لایه ی حرارتی ایجاد شده از بین برود و در نتیجه بلوم جلبکی تشکیل نشود.

نویسنده : دکتر غلامحسین لکزائیان پور