لوگو1
شعار
پرچم ایران

طرح تامین اضطراری آب؛ ناجی سیستان در شرایط بحرانی

زمان مطالعه

3 دقیقه

نویسنده

روابط عمومی

تاریخ انتشار

1403/11/05


تولید - محصول

معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آبفای کشور گفت: طرح تامین آب اضطراری سیستان به عنوان یک پروژه پدافندی، شمال سیستان و بلوچستان را در مواجهه با شرایط اضطراری و بحرانی بیمه کرد.



به گزارش روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ، "علیرضا جزقاسمی" در برنامه زنده "ایران امروز"، به پیشروی خشکسالی در ایران و استان سیستان و بلوچستان واقع در جنوب شرق کشور پرداخت و گفت: کشورمان در منطقه گرم و خشک قرار دارد به طوریکه میانگین بارندگی در ایران یک سوم جهان است؛ از سوی دیگر تغییرات اقلیمی سبب شده که در پنجمین سال خشکسالی پیاپی شاهد کاهش ۵۰ درصدی بارش‌ها نسبت به میانگین بلند مدت باشیم.

وی با تأکید بر تبعات تغییرات اقلیمی افزود: در استان پهناور سیستان و بلوچستان که تقریبا ۱۲ درصد مساحت کل کشور را در بر میگیرد، متوسط بارش‌های سالانه ۱۰۰ میلی‌متر در سال برآورد شده، این درحالی است که با تشدید خشکسالی‌ امروز در این استان نیز شاهد کاهش ۶۰ درصدی بارش‌ها هستیم.

معاون آبفای کشور، خشکسالی‌های پی‌در‌پی و پدیده تغییر اقلیم را از عواملی دانست که به مشکلات تامین آب این منطقه از کشور به ویژه در شمال سیستان و بلوچستان دامن زده است و یادآور شد: تأمین آب منطقه سیستان شامل پنج شهرستان و ۹۰۰ روستا وابسته به هیرمند است که این رودخانه از کشور افغانستان تغذیه و آبگیری می‌شود.

جزءقاسمی ادامه داد: با توجه به تشدید خشکسالی‌ها و عدم تحقق حق‌آبه قانونی ایران از کشور افغانستان، تامین آب این منطقه با مشکل جدی روبه‌رو شد، از این رو در نیمه سال ۱۴۰۱ با تدبیر دولت رییس‌جمهور شهید و وزارت نیرو طرح اضطراری در سه بخش در دستور کار قرار گرفت.

وی ادامه داد: به منظور مقابله با این بحران، در ابتدا با توجه به عدم ورود آب از رودخانه هیرمند و کاهش شدید ذخایر آبی‌چاه‌نیمه، آب باقی‌مانده در این سدهای طبیعی در دو چاه‌نیمه جابه‌جا و تجمیع شد و سپس سازه‌هایی برای برداشت حداکثری آب از حداقل آب موجود طراحی و احداث شد.

معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: در کنار این اقدامات، اجرای چند پروژه‌‌ اضطراری در دستور کار قرار گرفت که یکی از این طرح‌ها، طرح تامین آب از دشت هامون هیرمند بود.

جزءقاسمی در تشریح جزییات این طرح گفت: برای این طرح، ۱۰۵ کیلومتر خط انتقال آب، ۱۲۰ کیلومتر خط برق و مجموعا با چاه‌های حفر شده در لواریاب ۱۰۰ حلقه چاه حفر و تجهیز شده است و با توجه به کیفیت نامطلوب آب‌ استحصالی در این دشت، پروژه احداث آب‌شیرین کن به ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب در شبانه‌روز راه‌اندازی و با یک سرعت مثال زدنی مورد بهره‌برداری آزمایشی قرار گرفت.

وی ادامه داد: در کنار این طرح، پروژه انتقال آب از میل‌نادر برای سیستان و انتقال آب از آبخوان شرقی برای شهر زاهدان در دست اجرا قرار گرفت که این دو پروژه در حال اجرا قرار دارد.

معاون شرکت مهندسی آبفای کشور در پایان تأکید کرد: هرچند سیلاب در هیرمند جاری و مقداری آب وارد چاه‌نیمه‌های سیستان شد، اما طرح تامین آب اضطراری سیستان به عنوان یک پروژه پدافندی شمال سیستان و بلوچستان را در مواجهه با شرایط اضطراری و بحرانی بیمه کرد.